Začetki gibanja za pravice žensk v Maroku: pojav delitve na islamski in sekularni feminizem - Račič, Manca (Poligrafi, 2019)
Članek obravnava gibanja za spolno enakopravnost in razvoj sodobnih pogledov na feminizem v Maroku. Poskuša prikazati proces oblikovanja diskurza feminizma v Maroku v času kolonializma in tudi v času maroške neodvisnosti, zlasti v 80. in 90. letih 20. stoletja. Članek predstavlja problematiko emancipacije žensk, zlasti v religijskih okvirih, kjer so imeli vedno premoč moški. Prikaže tudi nestrinjanja in nasprotovanja glede definiranja pojma »feminizem« ter tudi glede uporabe pridevnikov »islamski« in »sekularni«. Kljub povečanju pisanj na temo feminizma ženske emancipacije in enakopravnosti v Maroku želi članek poudariti trenutne težave pri delovanju feministk na dveh ločenih področjih, zaradi katerih je gibanje v tej deželi še vedno relativno neuspešno in neprepoznavno. Seveda pa so obstajale in obstajajo še danes posamezne intelektualke, večinoma izobražene v tujini, ki so vodile gibanje in delale za njegovo prepoznavnost. Te poskušajo s ponovno interpretacijo ali prebiranjem svetih verskih besedil prikazati/dokazati prepričanje preroka Mohameda, da je ženska v vseh pogledih enakovredna moškemu.