Od mirnega uma do splošne odgovornosti - Tenzin, Wangmo (Poligrafi, 2019)
V budistični filozofiji je mir izjemno pomemben, budistična filozofija in praksa pa ponujata številne premise in orodja, s katerimi ga utemeljujeta in razvijata. V članku so poudarjeni predvsem trije vidiki: povezava kultiviranja miru s kultivacijo sočutja in modrosti, povezava med notranjim in družbenim mirom ter razvijanje splošne odgovornosti, vključno s prizadevanjem za harmonijo in mir. Glede ženskega vprašanja so najprej poudarjeni vidiki, ki zahtevajo širši pogled, npr. prizadevanje za blagor vseh bitij, brez omejevanja na eno družbeno skupino, trditev, da je um brez spola, in druge vidike budistične doktrine, nato pa se članek osredini na odstopanja med teorijo in prakso s primerom nunskih zaobljub, da bi izkušnja ene družbene skupine (žensk, nun) lahko postala osnova za prizadevanje za enakovrednost in blagor vseh družbenih skupin. Na ravni širše družbe je poudarjena Dalajlamova tema o splošni odgovornosti, ki temelji na budističnih premisah, vendar jo Dalajlama prevaja v sekularni kontekst globalne družbe. Članek se osredini predvsem na psihosocialne temelje miru in družbene odgovornosti. Poudarek članka na osebni zavezanosti in osebnem prevzemanju odgovornosti kot osnovi družbene spremembe je alternativa pričakovanjem, da bodo spremembe prišle od zunaj oz. drugih. V osebnem življenju jih lahko udejanjamo že prej.