"Ministrice, borke, ambasadorke, policistke …": religijsko-ideološki vplivi pri demokratizaciji in izgradnji miru v Saharski arabski demokratični republiki (SADR) - Zalta, Anja; Ben Jomaa, Mourad (Poligrafi, 2019)
Prispevek, ki je nastal na podlagi terenskih raziskav oz. obiska zahodnosaharskega begunskega taborišča Awsarda blizu Tindoufa v Alžiriji, obravnava primer Saharske arabske demokratične republike (SADR) in njenih prebivalk, zahodnosaharskih žensk, ki v izjemno težkih družbenih okoliščinah oblikujejo modele za izgradnjo miru in prispevajo k novim oblikam razumevanja odnosov med spoli. SADR, bolj znana pod imenom Zahodna Sahara, je danes edinstven primer zmerne islamske demokracije, ki spodbuja opolnomočenje žensk. Prispevek na kratko predstavi Saharsko arabsko demokratično republiko in njeno zgodovino, razišče vzroke in posledice pri organiziranosti zahodnosaharskih žensk, poda nekaj razmislekov o tradicionalni konstrukciji spolov v Zahodni Sahari ter o vlogi religije (islama) in pri tej konstrukciji. Ključni poudarek pa ostaja vpliv fronte Polisario na vlogo zahodnosaharskih žensk ter vloga, ki jo imajo te pri demokratizaciji družbe in izgradnji miru. Iz pridobljenih odgovorov je razvidno, da je prav ideologija fronte Polisario, ki črpa iz socialističnih modelov, ključna za to, da imajo zahodnosaharske ženske moč v družbi sredi regije, v kateri imajo ženske na splošno malo pravic.